Vârsta de pensionare pentru femei s-ar putea schimba. Ce prevede proiectul de ordonanță al Guvernului

0
161

Mii de persoane ar putea ieși la pensie mai târziu. Noul proiect de ordonanță al Guvernului prevede că femeile se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani, exact ca bărbații. În prezent, ele au dreptul să lucreze până la 63 de ani.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va modifica mai multe reguli legate de vârsta de pensionare, scrie Capital. Angajatorul va fi obligat să respecte decizia unei femei, dacă ea va dori să muncească încă doi ani peste vârsta standard de pensionare de 63 de ani.

Modificarea va avea loc în contextul în care Curtea Constituțională a decis, în iunie, ca femeile trebuie să aibă șansa de a lucra până la 65 de ani, dacă ele vor acest lucru.

În acest condiții, niciun angajator nu va putea întrerupe contractul în cazul în care se dorește continuarea activității după vârsta standard de pensionare.

„c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II” se arată în proiectul de OUG.

„Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condiţiile prevăzute la lit.c) teza întâi (citat mai sus – n.red.)”, prevede proiectul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvernul şi publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi redusă în funcție de numărul de copii, așa cum prevede un proiect PSD depus în Parlament.

sursa aici

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.