Sorina Pintea susține că medicii nu au informat ministerul despre criza citostaticelor. Un ziar important a publicat azi documentele care o contrazic

0
191

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat că medicii curanți ar trebui să informeze ministerul, conform unor proceduri în vigoare, lipsa unui medicament, caz în care se va elibera autorizație de nevoi speciale, iar medicamentul va putea fi adus în țară. Pintea a făcut precizările după ce ”Libertatea” a scris despre lipsa de citostatice în spitale, semnalată chiar de medici. 


Invitată să comenteze, într-o conferință de presă, informațiile legate de lipsa medicamentelor pentru tratamentul cancerului, Sorin Pintea a răspuns: „Atâta vreme cât Ministerul Sănătății nu este informat, nu aș putea să-mi exprim o părere. Pot să vă spun doar că, în momentul în care un medicament nu există, medicul curant poate să informeze, conform procedurii, Ministerul Sănătății, care poate aduce acele medicamente pe autorizații de nevoi speciale, adică la alt preț, în alte condiții decât cele normale.” Pintea a spus că Ministerul Sănătății a mai fost acuzat de pasivitate în ce privește absența din spitale a unui medicament, în urmă cu trei săptămâni, însă s-a dovedit ulterior că ministerul nu fusese informat de către medicul curant. ”Sunt chestiuni punctuale care trebuie verificate înainte. Nu spun că totul este perfect. Când nu s-au putut aduce niște medicamente am explicat care au fost cauzele, dar eu cer tuturor să respecte procedurile. Când ai făcut o solicitare și Ministerul Sănătății nu a avut reacție abia atunci poți să spui aceste lucruri”, a adăugat Pintea. În toată ţara lipsesc medicamente esenţiale în tratarea copiilor cu cancer, se arată într-un document emis de Comisia de Oncohematologie pediatrică a Ministerului Sănătăţii. Documentul, datat 10 iunie 2019, este înaintat Direcţiei de Asistenţă Medicală din acelaşi minister, şi, prin el, reprezentanţi ai unor centre de oncopediatrie din toată ţara cer rezolvarea unei boli cronice a sistemului. 

mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.