Proiect de lege: șoferii care nu plătesc amenzile rutiere și refuză să facă muncă în folosul comunității pot ajunge la închisoare

0
270
Proiectul de modificare a Codului Penal prevede că șoferii care nu fac muncă în folosul comunității în cazul în care nu achită amenzile rutiere riscă să ajungă la închisoare între 3 luni și 2 ani.

Șoferii din România au primit anul trecut amenzi rutiere în valoare de un miliard de lei, însă gradul de încasare a acestora se ridică la numai 25% în cazul persoanelor fizice.Explicația este legată de legea permisivă, întrucât neplata amenzilor este pedepsită cu ore de muncă în folosul comunității. Totuși, neprezentarea pentru orele de muncă în folosul comunității se sancționează cu amendă, care se prescrie după 5 ani. Consecința este că numeroși șoferi nu plătesc amenzile și nu se prezintă la orele de muncă în folosul comunității.

Parlamentarii vor însă să introducă o lege mai dură și au inițiat deja o schimbare prin intermediul proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal. Astfel, proiectul prevede că refuzul de a face munca în folosul comunității se pedepsește cu închisoare.

“Neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani”, se arată la aliniatul 1 al articolului 287 din proiectul de modificare a Codului Penal.

Parlamentarii justifică această modificare prin faptul că doar persoanele de bună-credință își plătesc amenzile rutiere.

“În actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință. Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel”, se precizează în fundamentarea proiectului.

În Uniunea Europeană, gradul mediu de încasare al amenzilor rutiere este de 90%.

sursa aici

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.