Obiceiuri de Bobotează: Cum trebuie să primim preotul cu botezul

0
231

De Bobotează preoţii merg în parohii, în casele enoriaşilor. Acestea sunt stropite cu agheazmă mare. Obiceiurile de Bobotează s-au păstrat din generație în generație și sunt respectate cu sfințenie peste tot în țară. Iată, ce trebuie să facă fiecare credincios și cum trebuie să primim preotul cu botezul!

Cum trebuie să primim preotul cu botezul! Ce trebuie să avem pe masă

Boboteaza este pregătită încă din ajun. 5 ianuarie, este o zi de asceză, o zi de post, o zi de curăţire şi de înălţare spirituală. Tradiția spune că fiecare creştin se îngrijeşte ca locuinţa lui să fie curată, deoarece preotul va stropi în fiecare cameră. La vizita de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă şi un vas curat în care se va pune agheazma.

Nu este singurul lucru pe care trebuie să-l facă credincioșii, când vine preotul cu Boboteaza, sau cu botezul, cum se spune în anumite zone. Credincioşii trebuie să ţină în ajun de Bobotează post negru sau nu mănânce nimic până la asfinţitul soarelui. Un lucru mai puțin cunoscut de credincioși este că apa sfinţită pe care o lasă preotul în vasele pregătite de ei este agheazmă mare din anii trecuţi. De aceea, agheazma care va rămâne se depozitează într-un recipient curat. Aceasta se va pune la loc de cinste, alături de celelalte obiecte sfinţite din locuinţă.

sursa aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.