Mumia ”neobișnuită” care ar putea rescrie istoria. “Morţii sunt la fel de vii ca şi noi”

0
3334

Un corp mumificat datând din secolul al XVI-lea, descoperit în Ecuador, ar putea dezvălui traiectoria de-a lungul istoriei a unei afecţiuni articulare dureroase care s-a răspândit din America în Europa.

″Este o mumie extrem de importantă pentru istoria afecţiunilor″⁣, a declarat pentru AFP medicul legist, antropologul şi paleontologul Philippe Charlier, directorul departamentului de cercetare al muzeului Quai Branly din Paris, relatează Agerpres, citând AFP.

Expertul francez s-a deplasat în Quito pentru a analiza rămăşiţele acestui “pacient”, în cadrul laboratorului Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (INPC).

Corpul mumificat prezintă semne ce permit detectarea originii artritei reumatoide şi înţelegerea modului în care aceasta a ajuns în Europa.

Potrivit INPC, ar fi vorba despre mumia unui călugăr de origine spaniolă. Însă, studiile în curs de desfăşurare pentru stabilirea identităţii acesteia ar putea oferi un rezultat diferit. 

 

Locul în care a fost găsită mumia, identificată de INPC drept fratele Lazaro de la Cruz din Santofinia, prezintă caracteristici ieşite din comun – corpul a fost descoperit în interiorul zidurilor unei vechi mănăstiri numită La Asuncion din localitatea Guano, situată în provincia Chimborazo din centrul Ecuador.

Un mormânt atipic

Spre deosebire de alte corpuri înmormântate în biserici, în poziţie orizontală şi în sicrie, mumia din Guano a fost plasată în zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, iar alături de ea a fost găsit corpul unui şobolan, mumificat la rândul lui în mod natural.

Conservată într-o atmosferă rece şi mai uscată, mumia nu a fost alterată de muşte şi larve, ceea ce a permis menţinerea ţesuturilor ce poartă semne de artrită reumatoidă.

mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.