LOVITURĂ pentru șoferii din București: APIA a gândit o TAXĂ de poluare

0
630

APIA încearcă să reducă poluarea în Capitala României prin noi propuneri legislative. Asta în contextul în care numai la finlul anului 2017 erau înregistrate în București aproximativ 1,3 milioane de mașini.

ntroducerea unei taxe municipale de poluare şi aplicarea unei taxe de congestie maşinilor înmatriculate în ţară, dar care circulă în Capitală sunt câteva dintre propunerile specialiştilor din cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) pentru a reduce poluarea în Bucureşti, informează Adevarul.ro.

În ambele cazuri aceştia propun să fie taxate maşinile sub Euro5, inclusiv. Practic, în general, nu vor fi taxate maşinile fabricate din septembrie 2014 şi până în prezent.

Măsurile propuse de APIA sunt menite să vină în completarea “Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere”, aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti pe data de 26 iulie 2018.

Documentul aduce în prim-plan şi propunerea de introducere a unei „Taxe municipale de poluare” aplicabilă tuturor autoturismelor înmatriculate în Bucureşti. În acest sens, reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile susţin că o astfel de taxă locală poate avea un cuantum relativ mic, dar care să diferenţieze autoturismele în funcţie de nivelul lor de poluare. Specialiştii APIA propun, totodată, aplicarea unei “Taxe de congestie” tuturor autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare, care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care circulă în Capitală. Această taxă ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor (autoturisme, autovehicule de transport marfă) a căror normă de poluare este sub Euro 5, inclusiv, iar estimările ar fi că, în acest mod, se va reduce numărul maşinilor care afectează nu numai nivelul de poluare din Bucureşti, dar şi disponibilul de locuri de parcare.C

“Impunerea unor taxe locale pentru intrarea în parcul municipal a autovehiculelor vechi/poluante sau taxe de traversare/staţionare pentru autovehiculele poluante (ex.: Euro 5 şi inferior) va aduce sume importante la bugetul administraţiei locale, sume ce pot fi folosite pentru susţinerea retragerii din parcul municipal a autoturismelor poluante sau realizarea de hub parkinguri, de genul ‘Park & Ride’ de la Străuleşti”, explică reprezentanţii APIA.

Conform calculelor acestora, veniturile anuale ce pot fi colectate la acest fond ar urma să se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numărul de autoturisme care intră în Bucureşti (circa 137.000), înmulţit cu o taxă medie de 3 euro/zi şi cu un număr de 300 de zile.

Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în Capitală existau finalul anuui 2017 un număr de 1,3 milioane de maşini.

mai multe aici


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.