Lia Olguța Vasilescu, date noi despre pensii și salariile din 2018: „Unele salarii se dublează în Sănătate. Pensia minimă se va majora cu 30% în 2018”

0
894

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost invitata lui Radu Tudor în emisiunea „Punctul de întâlnire” și a venit cu ultimele precizări privind salariile bugetarilor, dar și noi date despre pensii.

„Angajații nu au de unde să știe până nu le vine fluturașul. Angajatorii nu au treabă cu statul. Se face confuzie între legea salarizării, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat…Este o confuzie generală, foarte puțini au citit legea. În urmă cu șapte luni când se dezbătea legea salarizării, eu am spus că vor scădea salariile la 3% dintre bugetari.

Fiecare instituție în parte, pe fiecare minister, am cerut tuturor miniștirilor tot ce au despre salarizare, la Ministerul de Interne, scad câteva salarii de la nivelul ministerului, salariile polițiștilor nu sunt afectate. Ce reclamă sindicatele este un spor, care nu se mai acordă anul acesta. Doamna Carmen Dan va ieși în conferință de presă și le va da vești bune polițiștilor.

Salariile peste 7000 de lei vor scădea”, a declarat ministrul Muncii.

Cum se calculează salariul președintelui

„Noi ar trebui să ajungem la salariul președintelui, raportat la salariul minim pe economie. Când crește salariul minim pe economie, crește și salariul președintelui și nu numai. Salariu președintelui va crește până în 2022”.

În 2018, toți bugetarii au creșteri salariale cu 25%, mai puțin câteva categorii. Unii care sunt deja săriți din grila din 2022 și a doua categorie, cei care vor avea creșteri de 28%, it-isti cercetătorii”, a mai spus ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu salariile din Sănătate

„Vreau să fac o precizare: dacă salariul președintelui este la acel nivel 3000 de euro, noi am promis medicilor că vor avea peste 3000, la care se adaugă sporul și vechime. Medicii urcă pe grila din 2022, președintele nu. La medic primar se dublează salariul. Am făcut un sacrificiu pentru a fi la nivel european”.

Ce se întâmplă cu salariile din Educație

„Și la educație 25% la brut de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie 20%. Este prioritate națională, profesorii sunt destul de jos. Am avut creșteri la aproape tot sistemul bugetar”.

Despre situația salariaților de la privat

„Noi avem printr-un protocol cu sindicatele niște comisii care s-au făcut la nivel de prefecturi. Sindicatele trebuie să avertizeze unde se fac derapaje, iar ceilalți membri ai comisiei trebuie să demareze controale în firmele respective. Noi nu putem să-i obligăm. Noi îi ajutăm, în sensul că ITM-urile vor face controale. Trăim într-o economie descentralizată, în care privatul poate să facă tot ce dorește și din această cauză putea să le scadă netul de anul trecut”.

Despre pensii

Se recalculează 5.5 milioane de pensii în România.

„Pornim iarăși de la retorica unor lideri din Opoziție că nu s-au mărit. Venim cu date reale. La nivelul pensiei minime a fost o creștere de 30%, anul acesta va fi iar o majorare de 30%. Pe punctul de pensie, vem o creștere de 15%. Aceste măsuri au fost corelate cu alte măsuri. Eliminare CASS pentru toți pensionarii, eliminare impozit pe venit la pensiile sub 2000 de lei, la toate pensiile sub 900 de lei există posibilitatea să beneficieze de medicamente cu 90%, chiar dacă au și alte venituri”.

Legea pensiilor

„Eu nu mai vreau să fac comunicări până nu se vor pronunța și Finanțele, când vom avea proiectul de lege aprobat de coaliție. Anul trecut, noi am pornit de la niște date…. Ne dorim să creștem pensiile și să reglăm niște disfuncționalități… Nicio pensie nu va scădea chiar dacă ea e recalculată în minus”.

sursa aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.