Iarnă cumplită pentru români. Se vor înregistra -30 de grade! Cum vor evolua temperaturile

0
701

Meteorologii avertizează că vom avea parte de ger încă din luna decembrie şi temperaturi de până la -30 de grade în luna ianuarie. Vestea bună este că vremea frumoasă din luna octombrie se va regăsi şi în noiembrie.

În luna noiembrie, temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Cantităţile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând arealele restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale , arată Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM.

În decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală. Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice şi sudestice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

“Perioada de căldură din octombrie se prelungeşte şi în noiembrie, în sud, sud-estul ţării, când temperatura medie la nivelul ţării este de 3,8 grade, aceasta fiind o mediere între zi şi noapte. În decembrie începe să apară gerul, tot în partea de nord şi nord vestul ţării şi, în ansamblu, sunt temperaturi ziua până la 9 sau 10 grade, noaptea minus 9. Vor fi şi zile mai calde, şi zile mai reci. Precipitaţiile vor fi în limite normale. Pot fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare prin depresiuni, în zona de munte,” precizează meteorologul Dinu Mărăşoiu, pentru DIGI24.

În ianuarie, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Precipitaţiile totale lunare vor avea o tendinţa spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice, iar în restul ţării vor putea fi apropiate de mediile multianuale.

“Pentru ianuarie, când de regulă sunt temperaturile minime cele mai scăzute, e posibil, mai ales în partea de nord şi centru a ţării, sunt temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că în anumite nopţi putem avea sub minus 20, poate chiar minus 25 sau minus 30, probabil în estul Transilvaniei,” adaugă Dinu Mărăşoiu.

sursa aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.