De ce râde Kim Jong-un la fiecare test cu rachetă?

0
1179

Întrebarea poate părea neserioasă în condițiile în care amenințările Coreei de Nord devin tot mai dure de la o lună la alta. În toate fotografiile de la testul nuclear din lun septembrie, ca și de la cele care l-au precedat, atitudinea destinsă a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un poate lua prin surprindere. Însă, spun experții, totul este meticulos calculat. 

Kim Jong-un izbucnește în râs în fața unei hărți militare, Kim Jong-un râde înconjurat de generali cu gurile până la urechi, Kim Jong-un e bucuros în mijlocul copiilor nord-coreeni… E un leit-motiv în noianul de imagini de propagandă difuzate de Coreea de Nord: liderul este pur și simplu radios! Cu atât mai mult când e vorba de lansarea unei rachete intercontinentale!

Regimul de la Phenian afirmă că a testat o bombă cu hidrogen, reușind astfel al șaselea său test nuclear. Însăși Ri Chun-Hee, prezentatoarea vedetă a țării, chiar dacă a ieșit la pensie, a fost cea care a anunțat succesul cu un entuziasm impresionant.

De ce atâta bucurie? Este o strategie de comunicare bine pusă la punct. Aceste fotografii servesc în primul rând la trimiterea unui mesaj către populația nord-coreeană, explică Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru Cercetări Strategice din Franța și autor al unei lucrări despre Coreea de Nord (Plongée au cœur d’un État totalitaire, 2016).

Atitudinea lui Kim Jong-un este studiată, pentru a înfățișa lumii un lider apropiat de poporul său, accesibil, care vine în întâmpinarea așteptărilor sale, un lider legitim.

În aceste imagini difuzate de agenția oficială de presă KCNA, el îmbrățișează, strânge mâini, felicită. Este o strategie de comunicare pe care a pus-o în practică încă de la primul său discurs public, în 15 aprilie 2012. Actualul lider și-a asigurat atunci poporul că n-are de ce să mai strângă cureaua. Tatăl său, Kim Jong-il, n-ar fi făcut vreodată o asemenea declarație în public!

O altă destinație a acestei strategii de comunicare este cea externă. Acest al doilea mesaj este adresat comunității internaționale. Fotografiile cu Kim Jong-un vizitând o uzină pentru rachete balistice trebuie să aducă credibilitate programului nuclear nord-coreean. Ele trimit informații despre cercetările care sunt în curs în această țară, spune Antoine Bondaz, citat de Ouest-France. Și aproape de fiecare dată, în timpul unui test, Kim Jong-un este prezent, ordinul de lansare a rachetei este semnat cu propria mână și prezentat la televiziune. Este o modalitate de a arăta că el este cel aflat la comanda acestui program balistic prezentat drept o reușită, explică cercetătorul francez.

Fotografii trucate

Toate aceste fotografii de propagandă provin de la agenția de presă nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA). „Ele sunt prelucrate, pentru a transmite un mesaj, informații precise, este ceea ce Coreea de Nord vrea să ne facă să înțelegem”, subliniază Antoine Bondaz.

În 2013, agenția France-Presse a relevat trucajele la care KCNA a recurs pentru a da impresia că o flotă este mai mare decât în realitate, că sunt mai mulți soldați sau pentru a pune în scenă exerciții militare care nici măcar n-au avut loc în realitate.

Înaintea testului de duminică, au circulat imagini cu un nou design de bombă cu hidrogen, dar nu putem fi siguri că exact acel tip de bombă a fost testat, după cum nu există nicio dovadă că Phenianul este în măsură să-și echipeze cu o asemenea bombă una din rachetele sale intercontinentale, atrage atenția expertul francez.

O strategie de comunicare nouă

kim jong un rade cu militarii - kcna
Foto: KCN

sursa aici

Adaugă părerea ta

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.