De ce ne dor urechile când zburăm cu avionul? De ce se recomandă să mestecăm gumă la decolarea și aterizarea avionului?

0
552

Nu de puţine ori, atunci când călătorim cu avionul avem dureri, senzaţie de urechi înfundate sau auzim un ţiuit. Sunt cazuri în care aceste suferinţe trec odată că încheierea zborului, dar şi situații când pot apărea probleme foarte grave. Profesorul doctor Codruţ Sarafoleanu, șeful Clinicii ORL de la Spitalul ”Sfânta Maria”, explică, într-un interviu pentru Libertatea, de ce apar astfel de suferinţe, dar şi cum pot fi tratate.

Nu de puţine ori, atunci când călătorim cu avionul avem dureri, senzaţie de urechi înfundate sau auzim un ţiuit. Sunt cazuri în care aceste suferinţe trec odată că încheierea zborului, dar şi situații când pot apărea probleme foarte grave.

Profesorul doctor Codruţ Sarafoleanu, șeful Clinicii ORL de la Spitalul ”Sfânta Maria”, explică, într-un interviu pentru Libertatea, de ce apar astfel de suferinţe, dar şi cum pot fi tratate. (Citește și ce spune medicul Codruț Sarafoleanu despre pericolul de a asculta muzică la volum ridicat)

Persoanele care au viroze pot avea dureri mari de sinusuri când zboară cu avionul

 

Medicul Codruț Sarafoleanu spune că persoanele care au viroză sau rinite netratate și călătoresc cu avionul pot avea dureri foarte mari de sinusuri.

”Dacă pacientul este răcit, dacă se urcă în avion cu o rinită care este prost tratată sau netratată, atunci poate să sufere aceleaşi fenomene la nivelul feţei, deci dureri foarte mari de sinusuri. Practic, din aceleaşi motive, nu mai drenează bine secreţiile, orificiile mici prin care sinusurile se aerisesc nu mai sunt permeabile şi atunci presiunea secreţiilor din sinus coroborată cu presiunea de la nivelul avionului pot să dea nişte dureri îngrozitoare şi chiar accentuarea simptomelor de sinuzită”, spune medicul.

Codruț Sarafoleanu explică de ce apar, în timpul călătoriei cu avionul, durerile în urechi când există o inflamaţie în nas sau în urechea medie.

”Trompa lui Eustachio este organ dedicat echilibării presiunii între urechea medie şi aerul atmosferic. Ea are un capăt la nivelul urechii medii şi un capăt în spatele nasului, în rinofaringe. Această trompă trebuie să suporte toate variaţiile presionale, în aşa fel încât să nu crească presiunea la nivelul urechii medii, deci permanent să facă acest echilibru. În situaţia în care există o inflamaţie în nas sau chiar la nivelul acestei trompe, ori în urechea media, ea nu mai funcţionează corect, nu mai reuşeşte să echilibreze presiunea, se înfundă brusc. La aceste modificări presionale, apar nişte dureri îngrozitoare, de o violenţă foarte mare,  uneori pot să apară chiar şi mici hemoragii la nivelul timpanului sau chiar un lichid în spatele timpanului, în urechea medie, deci ceea ce se numeşte otită seroasă acută de origine presională”, spune profesorul Codruț Sarafoleanu.

Cum putem preveni durerile? ”Mestecaţi gumă sau bomboane mentolate la decolare şi la aterizare”

Medicul le recomandă celor care ştiu că au probleme cu urechile să mestece gumă sau să țină în gură bomboane mentolate, măcar la decolarea şi la aterizarea avionului.

”Prevenţia ar însemna ca pacienţii care ştiu că au astfel de probleme sau se urcă în avion răciţi, sau într-un puseu acut de viroză să-şi pună nişte picături în nas la decolare, să mestece gumă sau să aibă nişte bomboane mentolate, pe care să le sugă măcar pe perioada decolării şi la aterizare, pentru că nu toate avioanele sunt la fel de bine presurizate şi nu toate decolările şi aterizările menţin aceleaşi limite de creştere graduală a presiunii, deci unele ascensionează sau coboară mai rapid, în funcţie de companie”, explică medicul.

sursa aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.