‘Așa s-au trezit la aceeași masă UE, SUA și Rusia’. Preşedintele PMP dezvăluie ce urmează în Republica Moldova, după plecarea lui Plahotniuc

0
455

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, originar din Republica Moldova, consideră că România a greşit prin faptul că nu a sprijinit-o de la începutul crizei politice pe Maia Sandu. Tomac susţine însă că, după dispariţia lui Plahotniuc din peisaj, terenul este din nou fertil pentru construirea celei de-a treia soluţii: un pol politic pro-unire.

La Chișinău se încheie, aparent, o eră politică, un deceniu în care totul s-a desfășurat sub amprenta unui singur om, care decide cine și câtă libertate are, cine și câtă politică poate face. Timp de zece ani, R. Moldova a fost în buzunarul lui Plahotniuc.

Regret că la București reflexele instituțiilor au fost dominate de aparențele pe care Plahotniuc le-a lăsat în relația cu România. Mai grav este că toți din acele instituții ale statului român au eșuat să înțeleagă și să se situeze de partea cetățenilor care în mod sincer își doreau să scape de teroare.

Da, Plahotniuc a fost un Beria al zilelor noastre în R. Moldova și de aceea s-a ajuns în acest punct umilitor în care politicieni proromâni, care nu-și închipuiau vreodată că vor trebui să se alieze cu niște analfabeți proruși, au trebuit să o facă cu scopul de a scoate statul de sub teroarea unui oligarh, care ajunsese în faza diabolică în care confunda propria persoană cu statul R. Moldova.

România a greșit că nu s-a situat din prima clipă de partea corectă a situației și nu a recunoscut Guvernul Maia Sandu, așa cum sugerasem de îndată ce fusese instalat.

Pentru analiști, polticieni și simpli cetățeni din România și R. Moldova, vreau să spun următoarele:

Nu am crezut nicio clipă în argumentele lui Plahotniuc legate de o posibilă agendă ascunsă precum federalizarea R. Moldova. Cunosc oameni integri în vârful ACUM, care nu ar accepta niciodată un asemenea compromis, indiferent cine dintre aliații noștri le-ar cere vreodată așa ceva.

În ceea ce-l privește pe Plahotniuc, acesta nu a fost și nu este interesat decât să fructifice oportunități economice în relația cu România. Nu l-a interesat niciodată ca Bucureștiul să aibă vreo influență reală în politica din R. Moldova.

El este cel care a luat cu japca frecvențele TVR în R. Moldova și nu le-a mai dat niciodată înapoi, deși a promis că o va face.

El este cel care deține, în schimb, frecvențele postului public de televiziune al Federației Ruse și bagă în casele tuturor basarabenilor agenda media a Imperiului din Răsărit. Asta, în opinia mea, este, de fapt, una dintre cele mai subtile forme prin care se ține sub influența Moscovei întreaga societate. Aproape 35-40% din audiența TV din R. Moldova este dominată de acest post de televiziune rusesc, pe care, subliniez, îl controlează direct Plahotniuc de peste două decenii.

În schimb, în timp ce Rusia domină piața media din R. Moldova în proporție de 70%, totul cu acordul lui Plahotniuc, guvernele lui nu au binevoit să pună la dispoziția statului român un sediu pentru Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu”. Nu mai vorbesc de accesul presei românești pe piața media din stânga Prutului.

mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.