Aceste medicamente riscă să nu se mai găsească în farmacii. 8 milioane de români le folosesc

0
265

Milioane de români utilizează aceste medicamente și riscă să nu le mai găsească în farmacii începând cu acest an, anunță Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), din cauza unei taxe care pune o presiune din ce în ce mai mare pe companiile producătoare.

În anul 2009, pe piaţa producătoare de medicamente a fost introdusă o taxă pe cifra de afaceri, „taxa clawback”. În ultimul trimestru din 2018, taxa a depăşit 25%, cel mai mare nivel din 2015 încoace, anunţă PRIMER pentru Economica.net.

“La o taxă clawback de 30%, la cât se estimează ca va ajunge în 2019, toate medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile, iar producătorii vor fi obligaţi, în cele din urmă, să le scoată din portofoliu”, atrage atenţia PRIMER.

Nu mai puţin de 8 milioane de români folosesc medicamentele care riscă să nu se mai găsească în farmacii începând cu acest an. 

“Am arătat pe întreaga durată a anului 2018 ca “taxa clawback” este lipsită de transparenţă şi predictibilitate, şi că reprezintă peste 35% din preţul de producător al medicamentelor ieftine. Din păcate însă, am constatat că Ministerul de Finanţe refuză să înţeleagă aceste aspecte şi că nu s-au luat măsuri reale pentru a reduce pentru 2019 riscul dispariţiei medicamentelor care costă sub 25 lei, fabricate în România”, declară Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER.

Reprezentanţii PRIMER susţin că, până în acest moment, din cauza taxei respective au dispărut deja de pe piaţa românească peste 2000 de medicamente.

Taxa clawback este responsabilă şi pentru lipsa dezvoltării din industrie, Dragoş Damian susţinând că planurile de tehnologizare au fost fie anulate, fie amânate pentru anii următori.

„Anul 2018 a fost un an pierdut în dezvoltarea industriei româneşti de medicamente din cauza “taxei clawback”. Această taxă, care penalizează fabricile din ţară, obligându-le la plata unor sume de bani care nu au legătura cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de tehnologizare să fie oprite sau amânate pentru 2020. În plus, există un risc real ca încă o tranşă de medicamente care costa sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în ţară şi ca cei 8 milioane de pacienţi care le utilizează – în marea lor majoritate cu venituri mici şi pensionari – să nu le mai găsească în farmacii începând cu 2019,” conchide directorul executiv al PRIMER.

sursa aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.